Reward Survey Tech 2024

De Belgische techsector staat voor een stevige uitdaging. De recente hervorming van het auteursrechtenregime verbiedt techbedrijven om hun medewerkers auteursrechten uit te keren, en dwingt hen op zoek te gaan naar andere manieren om dit te compenseren. Dit heeft directe gevolgen voor de loonpakketten van werknemers in de sector. Maar dat is niet het enige wat de 25e Hudson Tech Reward Survey aan het licht bracht.

Reward Management
17.10.2024
Wouter Beuckels

Het Wegvallen van Auteursrechten: Een Financiële Kloof

Waar vorig jaar nog 23% van de techbedrijven auteursrechten uitkeerde aan hun medewerkers, is dit percentage dit jaar drastisch gedaald naar slechts 3%. Vooral softwareontwikkelaars, zoals developers analist developers, software engineers en functioneel analisten, voelen dit in hun portemonnee. Voor hen  betekende de auteursrechtenregeling tot een vijfde van hun basissalaris. Door de auteursrechtenhervorming, zien sommigen hun loon dus  dalen met maar liefst 20%.

Werkgevers proberen dit op te vangen door andere compensaties aan te bieden, zoals forfaitaire kostenvergoedingen en maaltijdcheques, maar dit blijkt vaak onvoldoende.

Hoewel bedrijven hun best doen om dit verlies te compenseren, blijft de gemiddelde daling van het basissalaris, exclusief mobiliteitsvoordelen, op 9% steken,
Wouter Beuckels
Senior Manager

De compensatieruimte is hierdoor beperkt, waardoor ook loonsverhogingen in de sector onder druk komen te staan. Vorig jaar kreeg 54% van de werknemers geen loonsverhoging bovenop de indexering, een stijging ten opzichte van 40% het jaar ervoor.

Mobiliteit: Duurzaamheid Wint Terrein

Als alternatief zetten bedrijven oa. in op het mobiliteitspakket. Zo wint het wettelijk mobiliteitsbudget duidelijk terrein in de technologische sector. Maar liefst 35% van de techbedrijven heeft een mobiliteitsbudget geïmplementeerd, tegenover slechts 10% in de bredere Belgische markt. Bovendien geeft 75% van de bedrijven hun medewerkers de optie om voor milieuvriendelijke voertuigen te kiezen. 

De elektrificatie van de bedrijfswagenvloot zet zich door: 44% van de auto’s in de techsector is nu elektrisch of hybride. Vorig jaar was dit nog maar 17%. De sector maakt dus een duidelijke shift naar duurzame mobiliteit en zet hiermee een belangrijke stap in de richting van een duurzamer mobiliteitsbeleid. Deze ontwikkeling past goed binnen de bredere maatschappelijke aandacht voor klimaatbewustzijn en duurzaamheid.

Loonkloof Blijft een Uitdaging

De loonkloof in de Belgische techsector blijft een heikel punt. De techsector in België wordt voor 70% gedomineerd door mannen. Hoewel de gecorrigeerde loonkloof slechts 0,31% bedraagt, blijkt uit de gegevens dat 25% van de organisaties een loonkloof van meer dan 5% heeft, vaak in het voordeel van mannen. In kleine bedrijven is dit probleem nog prominenter aanwezig.

De sector boekt vooruitgang, maar vooral in hogere functies blijft gendergelijkheid een uitdaging. Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in leidinggevende rollen, en we zien dat mannen in die functies vaak een hoger salaris genieten. De sector heeft al belangrijke stappen gezet, maar er is nog veel werk aan de winkel om echte gelijkheid te bereiken.

Conclusie: Een Sector in Transitie

De Belgische techsector staat duidelijk op een kruispunt. Terwijl het verlies van auteursrechten zorgt voor financiële uitdagingen, zet de sector grote stappen in duurzame mobiliteit en wordt er gewerkt op vlak van Equal Pay. Bedrijven zullen echter moeten blijven zoeken naar manieren om zowel werknemers als het milieu & klimaat te ondersteunen, zonder daarbij de focus op eerlijke verloning uit het oog te verliezen.

Over de auteur

Wouter Beuckels, Senior Manager Talent Management

Wouter Beuckels is een ervaren manager en expert op vlak van Compensation & Benefits bij Hudson.

Neem contact op

Leg ons uw HR-uitdaging voor. We bekijken samen hoe wij u kunnen helpen. 

Nieuwste jobs