Loonsverwachtingen 2025

9 op 10 Belgische bedrijven plannen een verhoging van het basissalaris. Dat blijkt uit onze 'Salary Budget Poll', die jaarlijks de verwachtingen rond salarisbudgetten in kaart brengt. Dit jaar hebben 299 Belgische organisaties hun plannen gedeeld, en de resultaten tonen een duidelijke trend: ondanks de economische onzekerheden blijven bedrijven investeren in hun medewerkers, zij het met een meer strategische aanpak.

Reward Management
15.11.2024
Wouter Beuckels

Meer loonsverhogingen, maar voorzichtig met grotere stijgingen

Het percentage bedrijven dat een basissalarisverhoging voorziet, is dit jaar gestegen naar 94%, tegenover 82% vorig jaar en 57% in 2022. Deze cijfers onderstrepen een steeds groter engagement van organisaties om het loon van hun medewerkers competitief te houden. Toch valt op dat minder bedrijven grote stijgingen van meer dan 2,5% inplannen: slechts 17% voor 2025, tegenover 28% in 2024.

Meer ruimte voor promoties

Een opvallende evolutie is de groei in bedrijven die een apart budget voorzien voor promoties. In 2025 is 64% van de organisaties dit van plan, een stijging van 34 procentpunten ten opzichte van vorig jaar. Net zoals vorig jaar budgetteren ze hiervoor minder dan 1% van de totale salarismassa. Eén op de vijf bedrijven zet meer dan 1% opzij.

Variabele verloning: van luxe naar norm

Een andere opvallende trend is de sterke toename in variabele verloning. Waar vorig jaar slechts 39% van de bedrijven hiervoor een budget reserveerde, stijgt dit voor 2025 naar 80%. Vooral kaderleden en het senior management profiteren hiervan. Voor arbeiders en bedienden blijft de inzet op variabele verloning veel beperkter. 58% van de organisaties budgetteert geen variabele verloning voor arbeiders en 30% budgetteert het niet voor bedienden. 

“Naarmate de functieniveaus stijgen van arbeiders tot hoger management, zijn organisaties meer geneigd om hogere percentages toe te kennen aan variabele verloning. Meer dan 20% van de organisaties budgetteert meer dan 20% variabel loon voor het senior management, wat wijst op een sterkere nadruk op prestatiegerelateerde beloning op hogere niveaus. Organisaties zijn meer geneigd om substantiële variabele beloningsprikkels aan te bieden voor deze functies”,
Wouter Beuckels
Senior Manager - Hudson Reward

De impact van loonindexering

Ondanks de verhoogde focus op variabele verloning en promotiebudgetten, blijft de automatische loonindexering een grote uitdaging. Bijna alle bedrijven (90%) anticiperen hierop en voorspellen voor 2025 een indexverhoging van 2% tot 4%. Toch houdt slechts 31% rekening met een indexstijging van meer dan 3,5%, terwijl dit volgens de indexcommissie een realistisch scenario is.

De loonindexering blijft voor bedrijven dus een zware hap uit het budget nemen. Dus moeten we ook het huidige systeem van loonindexering in vraag durven stellen. Met het principe is niks mis, enkel de manier waarop het zonder enige nuance wordt toegepast vraagt een kritische reflectie. Waarom niet trapsgewijs indexeren waarbij boven een bepaald loonplafond de koppeling wordt losgelaten? Het zou heel wat bedrijven wat meer ademruimte geven.

Benieuwd naar meer inzichten?

Contacteer ons voor gedetailleerde cijfers en advies op maat.

HR-vraagstukken? Daar leven wij voor!

Samen vinden we de beste oplossing voor uw organisatie! Onze consultants staan klaar om u te helpen en nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Nieuwste jobs